Můj příběh

"Jsem maminka 2 dětí a celý život se věnuji hudbě, malování a pohybovým aktivitám.

Díky svým zkušenostem pomáhám rodičům OBJEVIT dětský potenciál a učím je, jak pomáhat dětem s lehkostí ROZVÍJET jejich vlastní schopnosti a nadání."

Talentování u nás doma

Ahoj, ráda bych se Vám představila. Jsem vystudovaná inženýrka s vědeckým zaměřením, hudebnice, výtvarnice, dříve aktivní sportovkyně, dnes nadšená zahradnice, žena mnoha zájmů, milující manželka a hlavně maminka dvou úžasných dětí, Kristýnky (5) a Edíka (2).

Miluji svou zahradu, kde můžu opečovávat rostliny a půdu, a pak využívat jejich hojnosti. Ráda chodím do přírody a sbírám divoké byliny a bobule na čaj i zavařeniny. 
Baví mě cestovat (nejen) po naší zemi a objevovat všechny její krásy.
Miluji umění, jak hudební, tak výtvarné a ráda umělecká díla vytvářím, ať už písně či obrazy, ilustrace, dekorace nebo šperky.
Velmi mě baví dozvídat se nové informace, zkoušet nové metody, postupy, vše si prakticky ověřovat.

V posledních letech však nejvíce energie a času věnuji svým dvěma malým dětem. Jsou mými velkými učiteli. Velmi mě baví je pozorovat a žasnout, jak se každý den učí novým věcem, přirozeně rozvíjí své dovednosti a jsou samy o sobě nadšené a motivované se stále posouvat vpřed.

Svůj volný čas využívám k seberealizaci a věnuji se aktivitám, které mě těší, pomáhají mi si udržet určitou úroveň svých dovedností a také inspirují mé děti.

Za celý svůj život jsem si vyzkoušela spoustu činností a aktivně se věnovala hudbě, umění i sportu. Během pozorování svých dětí jsem našla způsob, jak své dovednosti a znalosti předat právě jim, jak objevit, k čemu mají vlohy, a jak jim pomoci tyto vlohy projevit a naplno rozvíjet.

To všechno se snažím dělat s minimem vynaloženého úsilí i financí. Vedu své děti k seberozvoji a ke smysluplným činnostem, tak abych měla čas pro ně i pro sebe a abych se nestala otrokem jejich koníčků a neskončila s prázdnou kapsou.

Dříve jsem to ale takto nastavené neměla...

Už jako malé dítě jsem se věnovala různým zájmovým činnostem a díky podpoře rodičů jsem si vyzkoušela hodně aktivit - gymnastika, plavání, balet, housle, zpěv, malování, keramika, aikido, sporty obecně, aerobic – pár z nich jsem dělala intenzivně a dlouhodobě.

Koníčky mi zabíraly většinu mého volného času. Prakticky jsem chodila z kroužku do kroužku a domů jsem se jezdila vyspat. Díky tomu jsem si sice našla spoustu kamarádů se stejnými zájmy, ale také mě to stálo hodně sil a rodiče hodně peněz.

Maminka s tatínkem mi vždy chtěli dopřát dobré vzdělání a možnost naučit se novým věcem. Za to jsem jim moc vděčná. Za to, že investovali tolik prostředků a svého času do mých aktivit a že mě v nich neúnavně podporovali. O tom, jestli to bylo v takové míře vždycky jen správné a jestli to takto chci i já pro své děti, jsem začala přemýšlet až o mnoho let později.

Kroužky nahradilo studium

Vnitřní krize přišla na gymnáziu, kdy jsem přestala mít dostatek času se svým koníčkům věnovat. Ze všech aktivit mi zbyl pouze aerobic a orchestr. Občas jsem doma namalovala nějaký obraz, složila básničku nebo si jen tak pro sebe zatancovala. Většinu času jsem ale strávila studiem.

Na vysoké škole to vypadalo podobně, jen se trochu změnil denní režim a přidalo páteční a nedělní pětihodinové dojíždění. Přestala jsem cvičit aerobic a začala jsem místo hraní v orchestru účinkovat v kapele.

Měnil se mi život, ale i tělo. Častým sezením u učiva se mi zhoršilo držení těla, koukáním do počítače se mi zhoršil zrak. Už jsem nedělala tolik pohybových aktivit, abych si to dostatečně kompenzovala. Většinu svých sil jsem soustředila k tomu, abych zdárně dostudovala. Připravovala jsem se na svou kariéru, i když jsem neměla žádné ponětí, jakým směrem se můj život bude dále ubírat.

Na vlastních nohou

I přesto, že období studia na vysoké škole bylo po mnoha stránkách náročné, paradoxně to bylo období, kdy jsem začala žít svůj život.

Bydlením daleko pryč od domova jsem konečně začala pronikat do tajů chodu domácnosti, jelikož to bylo poprvé, co jsem se o sebe opravdu musela starat sama. Tím jsem odstartovala dráhu svobodného člověka, který může přizpůsobit svůj životní styl myšlenkám, které s ním rezonují.

Tohle období mi do mého života přineslo mnoho dobrého. Úžasného muže, který je nyní mým manželem a tatínkem našich dětí. Skvělé kamarády, kteří mě i tolik let po ukončení studia stále inspirují a těším se z jejich přítomnosti. Nové myšlenky a směry, které jsem zařadila do svého života, teď utváří to, kým jsem. A také mě to zavedlo na místo, kde právě žiju a plním si své sny.

Práce nebo děti

Než se mi narodily děti, pracovala jsem po škole jako výzkumný pracovník. Práce mě bavila, ale asi ne natolik, abych měla touhu do ní dát více energie, než bylo potřeba. Svůj volný čas jsem věnovala seberozvoji a činnostem, které mě bavily. Nechápala jsem, proč nemám chuť se práci více věnovat a proč nemám ambice postupovat kariérně výš, například "udělat si PhD".

Až narození dětí a život s nimi mi začal otevírat oči a pomohl mi rozklíčovat ty otázky, na které jsem si neuměla odpovědět.

S tím, jak se měnila situace kolem mě, se začaly měnit i moje zájmy. V současnosti mě nejvíce naplňuje a těší věnovat se péči o zahradu, vzdělávat se v permakultuře, soběstačnosti a výchově dětí. Moje životní cesta mě zavedla daleko od toho, co jsem původně vystudovala. Některé zájmy jsem oprášila z dětských let, jiné ke mně přišly postupně, jak život jde a znalosti se nabalují a prohlubují.

Všechno, co jsem se kdy naučila, ze mě utvořilo toho, kým jsem dnes.

Mé poslání

Teď, když jsem sama rodičem, neustále přemýšlím nad výchovou a nad způsobem, jakým chci své děti vést. Spoustu dobrého nacházím ve vlastní výchově a na další věci si přicházím sama. Každý den se učím, sbírám informace a sleduji vlastní děti a jejich povahy, abych svým chováním vytvořila takové domácí prostředí, kde se každý cítí dobře, milován, respektován a kde má každý dost podnětů pro svou realizaci. 

Vnímám silné stránky svých dětí, jejich osobnost i motivaci. Přirozeným způsobem jim předávám své znalosti a zároveň jim umožňuji učit se i od ostatních lidí ty dovednosti, na které sama nestačím. Snažím se co nejlépe vybalancovat aktivně řízený čas svých dětí s tím volným, který ponechávám pouze jim.

Když vidím, jak dobře tato strategie funguje u mých dětí, chci se o své znalosti podělit i s ostatními. Proto jsem pro Vás sepsala eBook, kde srozumitelně popisuji, jak snadno, efektivně a finančně dostupně vést děti k tomu, aby rozvíjely své silné stránky.

Dozvíte se v něm, jak podpořit své dítě v rozvíjení jeho talentu. Ukážu Vám pár praktických rad, jak uzpůsobit prostředí, aby bylo pro dítě co nejvíce inspirativní. Naučíte se, jak vést své děti k seberozvoji a ke smysluplným činnostem, tak abyste měli čas pro ně i pro sebe. Na spoustě příkladů vám ukáži, že podpora dětského talentu je ta nejlepší investice do jejich života.

Informace v mém eBooku vám pomohou nastolit harmonii ve všedním dni Vašeho dítěte tak, aby bylo radostné a získalo nové dovednosti, které ho budou těšit, bavit a posouvat vpřed.