Proč dětem nekupovat hračkové hudební nástroje

Co je doma, to se počítá

Jako máma 2 dětí vím, jak je těžké pořád dětem vybírat dárky, zvlášť když se na ně ptají i babičky a ostatní příbuzní.

Domácnost už je zavalená plyšáky, stavebnicemi, knihami, rozvojovými hračkami i nechtěnými plastovými nesmysly. A tak by se jednomu zdálo, že pořídit nějaký dětský hudební nástroj je dobrý nápad.

Perkuse

Ano, má to však své ALE! U dětských hudebních nástrojů bych rozlišovala mezi dětskými perkusemi (rytmickými nástroji, např. bubínek, tamburína, činelky, dřívka, rumbakoule) a napodobeninami melodických nástrojů (např. kytara, flétna, klávesy).

Dětské perkuse jsou celkem roztomilý dárek a děti jej ocení. Bouchat do bubínku, paličkou se trefovat do plíšků xylofonu, nebo máchat ve vzduchu rumbakoulí je oblíbená dětská zábava. Taky jsme tuhle výbavičku dětem pořídili, ale pravdou je, že si párkrát bouchly, cinkly, mávly a dál se šly věnovat jiným oblíbeným činnostem.

Většího využití mají tyto rytmické nástroje v dětských kruzích, kde například dospělý průvodce hraje píseň a děti ho doprovází perkusemi dle jejich vlastního cítění.

Investovat do perkusí?

Výhodou rytmických nástrojů je jejich nízká cena. Pokud opravdu chcete rytmický nástroj pouze pro dítě, nevidím problém v tom mu pořídit levnou dětskou variantu. I přesto se však klaním k tomu investovat o pár korun víc a koupit opravdový nástroj. Důvodů je několik:

  1. Je kvalitněji zpracovaný, takže pravděpodobně více vydrží dětské zacházení než pouhá hračka.
  2. Má lepší zvuk, takže přináší lepší zážitek.
  3. Dítě z něj cítí opravdovost a to mu dává pocit důležitosti.
  4. Dítě se na něm může učit zodpovědnosti a zvědomovat si, že hudební nástroj je něco, k čemu se chováme hezky. (To se hodí, když se pak dítěti dostane do rukou opravdový nástroj někoho dospělého.)

Melodický hudební nástroj

Jakmile vám dítě povyroste z batolete v předškoláka, pravděpodobně mu budete chtít pořídit něco muzikantsky zajímavějšího než bubínek. Budete mu chtít pořídit melodický nástroj. Asi se budete rozhodovat, co pořídit jako první nástroj pro rozvoj hudebního nadání nebo zkrátka jen tak pro zábavu. Že by ho to třeba mohlo začít bavit. Jedna věc je ale téměř jistá. Pokud koupíte hračku, bavit ho to nezačne.

Ať už budete přemýšlet o kytaře, flétně, klávesách nebo třeba i něčem jiném, řeknu vám, proč se radši podívat po reálných nástrojích, dřív než se vydáte do prvního hračkářství nebo navštívíte první eshop s dětskými hračkami.

Teď si tedy povíme, proč NEKUPOVAT dětské napodobeniny melodických hudebních nástrojů.

  1. Jsou to napodobeniny. A dítě pozná, že to není opravdový nástroj a bude se k němu tak chovat nebo ho nebude zkrátka tolik zajímat.
    Dítě chce opravdovost. Kolikrát jste dítěti brali z rukou opravdický šroubovák a podsouvali mu ten jeho dřevěný/plastový? Kolikrát vám dítě chtělo pomáhat při vaření raději než by si na vaření hrálo v jeho kuchyňce?
    Dítě je fascinováno dospěláckým světem a chce být jeho součástí. To platí i u hudebních nástrojů. Pokud má vaše dítě opravdu zájem o hudbu, může být obyčejnou hračkou i zklamané.
  2. Kvalita – zpracování dětských hudebních nástrojů odpovídá tomu, že jsou to hračky. To znamená, že vy do nich investujete nemalé peníze a hračka se buď rozbije nebo po nějaké době přestane plnit svou funkci.
  3. Cena – na to, že jsou hudební hračky opravdu jen hračky, jsou mnohdy i hodně drahé. Když si trochu připlatíte, můžete mít kvalitní nástroj, který vydrží dlouhá léta.
  4. Dětský nástroj nemá tolik využití jako opravdový nástroj. Jakmile dítě vyroste a přestane ho bavit si hrát na muzikanta, zbyde vám doma další „krám“, kterého se budete chtít zbavit. Pokud rovnou pořídíte kvalitní hudební nástroj, může s vámi být celé dětství vašeho dítěte nebo i několik generací. A když už se hudbě nikdo z rodiny nebude chtít věnovat, snadno ho prodáte.
  5. Hračka nevychovává muzikanta. Tento bod se vztahuje k některým předešlým bodům a jde o to, že kvalitativně jsou dětské hudební hračky opravdu špatné.
    Zvuk hračky je slabý nebo nepěkný. Hračka neladí. Kytary mnohokrát nejdou doladit a akordy zní falešně, protože si nikdo nedal práci s rozložením pražců. Kolíky se povolují nebo jdou tak snadno otočit, že je rozladíte každým štrejchnutím. Foukací harmoniky také neladí nebo velmi brzy odejdou plíšky. Flétny mají neodborně vyvrtané otvory, takže i ony zní většinou falešně. Nebo její jednotlivé části na sobě nedrží a flétna se v ruce rozpadá.
    Takže v důsledku je hra na takový „nástroj“ spíše k zlosti než k požitku.
  6. Hračka jako dárek vs. nástroj jako dárek. Pravý hudební nástroj je krásný dárek: má opravdovou hodnotu (je hodnotný), vzhledem k ceně není potřeba ho doplňovat tzv. poddárky, to znamená, že je to krásný dárek sám o sobě, dítě si ho váží a učí se chovat se k němu s respektem.

Určitě by se našlo důvodů více, ale tyhle považuji za nejdůležitější.

V tomto věku (2-5 let) není podstatou, aby se dítě naučilo na nástroj opravdu hrát. Jde spíše o seznámení se s tvorbou zvuku, s pocitem z hraní a se samotným nástrojem. Takže vůbec nevadí, že nástroj velikostně neodpovídá dítěti. Naopak, jakmile se dítě začne učit hrát (např. v ZUŠ, DDM nebo i soukromě či doma), mělo by dostat pravý nástroj velikostně úměrný proporcím dítěte.

Nejoblíbenější hudební nástroje našich dětí

Samoobsluha

U nás doma máme celkem slušnou sbírku nástrojů, což je dané tím, že jsme oba s manželem muzikanti. Takže máme dobře napozorované, co děti láká a baví a co je naopak nezajímá. Naše děti mají přístup k většině nástrojů (k houslím pouze pod dohledem). Samy si rády dojdou pro některý z nich a začnou si hrát. Ale nejvíc je to baví, když mají impulz, například když sami s manželem začneme na nějaký nástroj hrát. To se pak na něj ani pořádně nedá cvičit, protože děti chtějí být u toho, přítomné a nejlépe zapojené do dění 🙂 Více o tom, jak být dětem vzorem, aby samy rozvíjely svá nadání, se dozvíte v ebooku.

Jak se nakonec rozhodnete, je jen na vás. Můžete se inspirovat tím, jak to funguje u nás, nebo zkusit svou vlastní cestu. Ať tak či onak, přeji vám i vašim dětem spoustu radosti z hraní, toho muzikantského i toho obyčejného 🙂

Pro více informací a inspirace mě sledujte na Instagramu a Facebooku.

„Jsem maminka 2 dětí a celý život se věnuji hudbě, malování a pohybovým aktivitám. Díky svým zkušenostem pomáhám rodičům OBJEVIT dětský potenciál a učím je, jak pomáhat dětem s lehkostí ROZVÍJET jejich vlastní schopnosti a nadání.“ Více o mně zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Poznáte, v čem vyniká vaše dítě? Pojďte si o tom něco přečíst v eBooku ZDARMA :-)
  • Nejnovější články
  • Kategorie
  • Potkáme se na Facebooku :-)