Domácí dětské citronové sušenky

Dnes přišly děti s tím, že chtějí péct sušenky.

V týdnu si v domácích potřebách koupily nová vykrajovátka, tak je chtěly vyzkoušet.

Sušenky pečeme často, akorát dneska to bylo poprvé, kdy to neskončilo mojí frustrací, že to děti v půlce přestalo bavit. Dnes jsem totiž udělala pouze poloviční množství těsta a to proto, že jsem měla pouze 50 g másla a další jenom v mrazáku. A děti chtěly péct hned.

Já jsem totiž jinak ten typ, co toho chce udělat co nejvíce najednou. Když už se dělá nepořádek, hřeje trouba a něco tvoří, mám ráda, když to pak dlouho vydrží. Takže dělat malé množství sušenek, aby se příště muselo opět všechno chystat a zase uklízet, tomu se raději vyhýbám.

Ale paradoxně to tentokrát bylo mnohem více na pohodu, než kdykoli jindy. Těsta bylo akorát, děti to bavilo až do samotného konce (dokonce chtěly pokračovat, ale naštěstí nebylo s čím) a já si to také užila, protože mě v tom nikdo nenechal samotnou a nemusela jsem nic dodělávat sama. V radosti a pohodě jsem pak sklidila nepořádek, zatímco děti ochutnávaly nově napečené sušenky.

Takže ponaučení pro příště: Méně je někdy více a radši menší množství těsta vícekrát.

Historie receptu

Těsto na sušenky je můj recept, několikrát upravovaný. Začalo to tím, že jsem hledala domácí těsto na BeBe sušenky, tak jsem si nějaké vymyslela. Povedlo se na první dobrou. Mám ho zapsané a občas ho s dětmi upečeme. Do něj patří nasekané oříšky, nastrouhané jablko a ovesné vločky. To jsem tentokrát nechtěla. Chtěla jsem variaci na citronové sušenky, co peče moje maminka na Vánoce, ale do nich zase patří spousta másla, které jsem neměla. Tak jsem si oba recepty poupravila, vytvořila jeden zkušební a čekala, jaký bude výsledek. A musím říct, že to dopadlo výborně.

Sušenky jsou sušší, připomínají perníčky před zvlhnutím, takže by určitě šlo je nechat odležet, ale to u nás asi nestihnou. A také jsou málo sladké. Já to tak mám ráda a kvůli dětem s cukrem hodně šetřím. Voní po citrónu a příjemně se rozplývají na jazyku. Také docela zasytí, takže jsou dobrou alternativou k pochutinkám na výlety.

Abych vás dlouho nenapínala, tady je recept:

Recept

  • 90 g pohankové mouky jemně mleté (já používám pohankovou mouku od Green Apotheke)
  • 60 g hladké mouky + na přisypání
  • 1 vejce
  • 20 g cukru
  • 2 lžíce medu nebo agáve sirupu
  • 50 g másla
  • půl lžičky sody
  • štáva z půlky citrónu
  • (citronová kůra z bio citrónu – ten já neměla)
  • trošičku soli

Vše smícháme se změklým máslem a vypracujeme nelepivé těsto. Můžeme přisypat mouku, aby těsto bylo tužší, ale sušenky se povedou i s měkčím těstem (zkoušela jsem obě varianty). Vyválíme silnější plát, cca 3-4 mm tlustý a vykrajujeme tvary. Sušenky hodně vyskočí. Pečeme na 170 °C dozlatova.

Napište mi

Recept je jednoduchý, žádné složitosti. S těstem se dobře pracuje, takže výrobu zvládnou i děti. Můžete obměňovat koření. Vhodné je koření chai, skořice nebo perníkové koření.

Sušenky určitě vyzkoušejte. Budu ráda, když mi dáte vědět, jak se povedly a jak vám chutnaly.

Dobrou chuť.

Pro více informací a inspirace mě sledujte na Instagramu a Facebooku.

„Jsem maminka 2 dětí a celý život se věnuji hudbě, malování a pohybovým aktivitám. Díky svým zkušenostem pomáhám rodičům OBJEVIT dětský potenciál a učím je, jak pomáhat dětem s lehkostí ROZVÍJET jejich vlastní schopnosti a nadání.“ Více o mně zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Poznáte, v čem vyniká vaše dítě? Pojďte si o tom něco přečíst v eBooku ZDARMA :-)
  • Nejnovější články
  • Kategorie
  • Potkáme se na Facebooku :-)